Biologisch melkveebedrijf

Aan de terpen tussen Harlingen en Leeuwarden ligt onze boerderij uit 1817. Met oog voor het landschap hebben we deze boerderij omgebouwd tot een modern biologisch melkveebedrijf met 75 koeien. Graag laten we zien hoe we hier werken en van onze producten proeven. Kom kijken en maak het mee! Met de klas, als groep of als vakantie.

Biologisch

Dat we biologisch zijn, betekent o.a. dat we geen kunstmest over het land doen of preventief anti-bioticum gebruiken. We werken bewust aan gezonde grond met veel regenwormen en diepgeworteld gras met klaver en kruiden. Dat geeft gezond eten voor de koeien en jongvee en is ook nog eens goed voor de insecten.

Vanaf het voorjaar tot en met het najaar hebben we bijna al het vee buiten. De koeien krijgen elke dag een vers stuk weiland. Willen ze gemolken worden, dan lopen ze zelf op hun gemak naar de melkrobots in de stal. De kleinste kalfjes blijven binnen. Zij hebben nog bescherming tegen het weer en dagelijks melk nodig. Zijn ze 3 maanden, dan mogen ze naar buiten en leren ze gras eten. Tussen al het eten door is het ‘uitbuiken’ in de zon.

Erf

Op het erf scharrelen wat kippen en jagen de poezen op muizen. In de oude wagenschuur nestelen in het voorjaar zwaluwen die buiten als straaljagers rondvliegen. Rondom de boerderij staan oude en nieuwe fruitbomen en allerlei struiken met zachtfruit. Met ook nog een moestuin en kruidenspiraal is de boerderij een prachtige, bijna organische, plek waar heden, verleden, natuur en voedsel bij elkaar komen. Wie als klas, groep of voor vakantie bij ons wil komen, is welkom!

Fokke Terpstra & Tineke de Groot

De koeien en kalfjes zijn zoveel mogelijk buiten. Elke ochtend volgen de koeien Fokke naar een nieuw stuk weiland met vers gras (gefilmd door Froukje Buren).